jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sałatka z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Uwielbiam przygotowywać ją zarówno na ciepło-zasmażaną, jak i w postaci surówki.

Sałatka z młodej kapusty

Składniki:

Sałatka z młodej kapusty

 

  • Składniki:
  • 1 mała główka młodej kapusty,
  • Mały pęczek szczypiorku,
  • Mały pęczek koperku,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 1 duży pomidor
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • Sok z połowy cytryny,
  • Oliwa z oliwek,

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z młodej kapusty
Kapustę dokładnie obieramy z wierzchnich, zniszczonych liści. Oczyszczoną dzielimy na części, usuwamy głąb i drobno szatkujemy. Następnie nasalamy i pozostawiamy na około 0,5 godziny by puściła sok. Po tym czasie sok odlewamy. Szczypiorek i koperek siekamy. Umytego i osuszonego pomidora kroimy w grubszą kostkę. Ogórki obieramy i także kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa łączymy z kapustą. Doprawiamy do smaku. Całość polewamy oliwą z oliwek i skrapiany sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy. Podajemy.

Tagi:

kapusta