anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Sałatka z fetą w koperkowym dressingu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mix chrupiących sałat z pomidorkami w pysznym sosie

Sałatka z fetą w koperkowym dressingu

Składniki:

Sałatka z fetą w koperkowym dressingu

 

  • mix sałat: roszponka, endywia, radicchio rosso
  • ser feta
  • czerwona papryka
  • pomidorki cherry czerwone i pomarańczowe
  • mała biała cebulka
  • papryczka chilli

 

  • Dressing

 

  • trzy szczypty przyprawy KNORR Delikat z pietruszką i koperkiem
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z fetą w koperkowym dressingu
- Mix sałat myjemy, suszymy najlepiej w wirówce do sałat. Wrzucamy do dużej miski. Dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę. Moja rada: kostkę sera feta warto wyciągnąć z lodówki 30 minut przez użyciem, wówczas nie będzie problemu z pokrojeniem jej w kostkę. Polecam. - Czerwoną paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubszą kostkę. Papryczkę chilli kroimy umytą i osuszoną w cienkie plasterki. Pomidorki myjemy, osuszamyi kroimy na ćwiartki. Warzywa dodajemy do sałat. Cebulkę kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do reszty. - W shakerze do dressingów mieszamy oliwę, miód, koperkowo-pietruszkowy delikat, sól, pieprzi chilli. Sałatę polewamy sosem, delikatnie mieszamy.