MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Sałatka z tuńczyka w balsamicznym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wiosenna kolorowa sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka w balsamicznym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z tuńczyka w balsamicznym sosie

 

  • cebula czerwona
  • sałąta lodowa
  • rukola
  • tuńczyk z puszki
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • pieprz kolorowy
  • musztarda
  • ocet balsamiczny
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka w balsamicznym sosie
Sałatę lodową - na jedną porcję około ćwiartki płuczemy i kroimy na kawałki. Rukolę płuczemy, osączamy z wody i osuszamy. Łączymy rukolę z sałatą lodową. Ćwiartkę czerwonej cebulki obieramy i kroimy w ćwierćtalarki. Dodajemy do miski z sałatami. Otwieramy puszkę tuńczyka, odcedzamy z sosu własnego i dodajemy do sałatki. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrajamy na połówki. Dorzucamy do naczynia z sałatką. W filiżance przygotowujemy sos balsamiczny. Mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę octu balsamicznego, pół łyżeczki musztardy i kilka ziaren grubo mielonego kolorowego pieprzu oraz drobno pokrojony czosnek. Całość energicznie mieszamy do uzyskania emulsji o jednolitej konsystencji. Polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy, aby rozprowadzić sos musztardowo-balsamiczny.
Sałatka z tuńczyka w balsamicznym sosie
Myjemy i osuszamy sałatę lodową, rukolę i pomidorki
Sałatka z tuńczyka w balsamicznym sosie
Obraną cebulkę kroimy cienko na ćwierćtalarki
Sałatka z tuńczyka w balsamicznym sosie
Mieszamy sałaty i dodajemy tuńczyka i cebulę
Sałatka z tuńczyka w balsamicznym sosie
Przygotowujemy sos musztardowo-balsamiczny