Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Salatka z tuńczykiem i pomidorami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kolorowa przekąska z tuńczykiem.

Salatka z tuńczykiem i pomidorami

Składniki:

Salatka z tuńczykiem i pomidorami

 

  • ok. 2 liście salaty lodowej,
  • 1-2 duże pomidory (najlepsze są takie z gałązkami),
  • pól mniejszej czerwonej cebuli,
  • pól puszki kukurydzy (130g),
  • 1 mały ogórek kiszony,
  • pól puszki tuńczyka (70g),
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oliwa,
  • oregano,
  • sok z cytryny.

 

Sposób przygotowania:

Salatka z tuńczykiem i pomidorami
Wszystkie warzywa myjemy i suszymy, cebule obieramy. Salate rwiemy na kilka większych czesci, pomidora kroimy wzdłuż, w dosc cienkie plastry. Cebule i ogórka kroimy w drobniutka kosteczke. Zlewamy zalewe z kukurydzy i tuńczyka, rybke mocno odciskamy z plynu. Tuńczyka, kukurydze i cebule mieszamy z 2 lyzeczkami soku z cytryny, sola, pieprzem, bazylia i lyzeczka oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Na talerzu układamy porwana na wieksze kawalki salate, pokrojone w dosc cienkie plastry pomidory, które posypujemy sola i pieprzem i na srodek kładziemy tuńczyka z cebula i kukurydza. Całość ladnie dekorujemy kiszonymi ogórkami (można uzyc świeżych). Można posypac świeżymi listkami oregano lub bazylii. Spozywamy zaraz po przyrządzeniu.

Tagi:

pomidory