dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Sałatka fioletowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sałatka fioletowa - bardzo smaczna i zdrowa. Lekko uparowana, lekko kwaśna a dzięki temu lekkostrawna :)

Sałatka fioletowa

Składniki:

Sałatka fioletowa

 

  • pół małej główki kapusty czerwonej
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1-2 łyżeczki suszonego koperku
  • sól himalajska
  • pieprz
  • łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu bałkańskiego

Sposób przygotowania:

Sałatka fioletowa
Czerwoną kapustę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy w ćwiartki i usuwamy głąb. Kapustę drobno szatkujemy i układamy w naczyniu parowara. Gotujemy na parze 10 min i pozwalamy jej przestygnąć.

Ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Kapustę mieszamy z ogórkiem, suszonym koperkiem, solą, pieprzem, majonezem i jogurtem naturalnym.