marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sałatka jerozolimska.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wymieszać w dużej misce paprykę,pomidory,sałatę,dymki i ogórki a w drugiej sok z cytryny,oliwę,ocet,pastę sezamową,sól,pieprz.Polać sałatkę

Sałatka jerozolimska.

Składniki:

Sałatka jerozolimska.

 

  • (na 4-6 porcji):
  • 3/4 kg.pomidorów z wykrojonymi gniazdami nasiennymi,posiekanych,
  • 3 małe ogórki marynowane,drobno pokrojone,
  • 5 dymek drobno posiekanych,
  • 1 zielona papryka wypestkowana i pokrojona na drobno,
  • 2 szklanki drobno krojonych główek wewnętrznych sałaty rzymskiej,
  • 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 1/4 szklanki pasty sezamowej,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Sałatka jerozolimska.
Wymieszać w dużej misce drobno pokrojone pomidory,paprykę,dymki,sałatę rzymską i ogórki.W drugiej wymieszać sok z cytryny,oliwę,ocet winny,pastę sezamową,sól i
pieprz.Ubijać,aż powstanie kremowy ,jasny sos.Dolewać po trochu wodę,jeśli sos jest za gęsty.Można dodać więcej pasty sezamowej
do smaku.Polać warzywa sosem i wymieszać.podawać od razu.

Tagi:

sałata