SUPERPRZEPIS

Sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 22
Sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem Więcej zdjęć (4)

Idealne danie do lunchboxu. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Wprawdzie awokado może nieco ściemnieć, ale nie ma to najmniejszego wpływu na smak sałatki.

Składniki:

Sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem

 

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, wystudzić.

Paprykę opiec na grillu aż zacznie brązowieć, gorącą włożyć do torebki foliowej, a kiedy troszkę przestygnie, obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paseczki.

Szpinak opłukać, dobrze osączyć. Mięso pstrąga obrać z ości, podzielić na kawałki. Sparzoną pomarańczę obrać ze skórki razem z białą błonką, ostrym nożem wykroić cząstki. Zrobić to nad miseczką, aby zachować kapiący sok. Sok wycisnąć również z resztek pomarańczy.

Awokado przekroić na pół, łyżką wyjąć miąższ ze skórki i pokroić go w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie wymieszać, polać sokiem z pomarańczy, ewentualnie posolić do smaku.

SOS:

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku – powinien być dość kwaśny, dodać do sałatki i ponownie delikatnie ją wymieszać, lub podać oddzielnie.
Sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem
Podstawowe składniki niezbędne do przygotowania sałatki.
Sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem
Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie wymieszać.
Sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem
Składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę lub podać go oddzielnie.