beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Schab pieczony w  cebulce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Schab pieczony w  cebulce

Składniki:

Schab pieczony w  cebulce

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w  cebulce
Mięso oczyścić, umyć i  umieścić w  naczyniu z  wrzącą wodą, doprowadzić do zawrzenia pod przykryciem, po czym odstawić i  odcedzić. Czosnek obrać , posiekać i  rozetrzeć z  solą. Ostudzone mięso natrzeć masą czosnkową i  następnie rozkruszonym majerankiem, posypać pieprzem. Obraną cebulę pokroić w  piórka i  obłożyć mięso. Nagrzać piekarnik i  wstawić do niego mięso. Mięso zrumienić i  skropić wodą, następnie przykryć pokrywą, ewentualnie folią aluminiową i  dopiec. Upieczone mięso poporcjować i  ułożyć na talerzu. Podawać z  pieczonymi ziemniaczkami i  surówką, najlepiej ze słodkiej kapusty. Tak upieczony schab można podawać również na zimno np. z  sosem chrzanowym.