bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Schab z kapustą i sosem musztardowym

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Schab, kapusta kiszona i boczek - tradycyjnie i smacznie - u nas dodatkowo z sosem musztardowym

Schab z kapustą i sosem musztardowym

Składniki:

Schab z kapustą i sosem musztardowym

 

 

Sposób przygotowania:

Schab z kapustą i sosem musztardowym
Piekarnik nagrzewamy do 200st. Patelnię rozgrzewamy mocno i wkładamy mięso - najpierw skórą na dół i obsmażamy, potem każdą ze stron. Przekładamy na blachę do pieczenia, obsypujemy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku 30 minut. Kapustę opłukujemy, odcedzamy, kroimy.

Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni aż puści tłuszcz. Dodajemy pokrojone w kostkę cebule, szklimy, dodajemy kapustę kiszona, podlewamy 500ml rosołu, dodajemy kminek, liść, pieprz świeżo zmielony i gotujemy kapustę ok. 15 minut aż odparuje płyn.

Wyjmujemy blachę z mięsem i obkładamy go kapustą i pieczemy wszystko razem w piekarniku jeszcze 30 minut w temperaturze 180st. Co jakis czas obracamy mięso i mieszamy kapustę.

Robimy sos: Zagotowujmy pozostała część rosołu. Dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy musztardę. Doprawiamy pieprzem do smaku. Mięso upieczone kroimy na plastry. Na talerz kładziemy kapustę, na to plaster schabu i polewamy sosem. Na zimno taki schab z sosem jest jeszcze lepszy.