karmelowy.pl

karmelowy.pl

Starszy Kucharz
[Przepisów: 2]

Serowa zupa krem z dyni z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kremowa zupa dyniowa z serem z soczewicą, marchewką i papryką, podaną z podsmażonymi kurkami, przepyszna!

Serowa zupa krem z dyni z kurkami

Składniki:

Serowa zupa krem z dyni z kurkami

składniki na zupę

  • 1 -2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, pokrojona na plasterki
  • 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 250 g marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 175 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 200 g ulubionego sera żółtego, startego na tarce
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 250 g kurek, oczyszczonych, duże przekrojone na połówki
  • sól i pieprz
  • szczypiorek i kolendra do podania

Sposób przygotowania:

Serowa zupa krem z dyni z kurkami

Przygotowanie:

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i szczyptę soli i smaż do zeszklenia, przez około 3 lub 4 minuty.Włóż dynię i marchewkę, wymieszaj i smaż przez kolejne kilka minut.
Włóż paprykę, soczewicę, dopraw kminem i wędzoną papryką i smaż przez minutę, po czym dodaj bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Teraz podsmaż na oliwie kurki z odrobiną soli i rozłóż je do miseczek.
Gdy wszystkie warzywa zmiękną zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie umieść ponownie garnek na małym ogniu, dodaj ser i śmietanę i podgrzewaj mieszając, aż ser się roztopi. Dopraw zupę do smaku jeżeli to konieczne.
Rozlej zupę do przygotowanych miseczek z kurkami, posyp szczypiorkiem i kolendrą i podawaj.