zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Serowiec toffee z bananem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybki serniczek o smaku toffee i banana. Dodatek banana wprowadza ożywczą owocową nutkę.

Serowiec toffee z bananem

Składniki:

Serowiec toffee z bananem

 

  • 450 g twarogu sernikowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 300 g kajmaku + 100g do polewy (użyłam gotowiec z puszki)
  • 2 jajka
  • 1.5 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • łyżeczka domowej esencji z wanilii
  • 1 duży banan

 

  • Na wierzch gęstej polewy/kremu:
  • 100 g kajmaku+łyżka masła+ 2 łyżki śmietanki/mleka

Sposób przygotowania:

Serowiec toffee z bananem
Nastawiamy piekarnik na 160 stopni (na funkcię sernikową czyli góra-dół). Miksujemy masło z cukrem na jasną masę, dodajemy stopniowo twaróg i miksujemy. W osobnej miseczce blendujemy banana z esencją i kajmakiem, tę miksturę dodajemy powoli do masy twarogowej wraz ze skrobią. Teraz dodajemy po jednym jajku, krótko miksując. Przelewamy do formy 20cm, posmarowanej masłem, z dnem wyłożonym papierem. Pieczemy ok. 45-50 minut. Wyłączamy piecyk i pozostawiamy w nim sernik aż do ostygnięcia (można minimalnie uchylić drzwiczki piecyka). Po wystygnięciu smarujemy polewą i wstawiamy na noc do lodówki - bardzo polecam, bo schłodzony duuużo lepszy.