kami89

kami89

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Sernik na zimno czekoladowo-kawowo- śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten przepis na pewno zachwyci wasze podniebienia, był on już publikowany na moim blogu kulinarnym. Smacznego :)

Sernik na zimno  czekoladowo-kawowo- śmietankowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno czekoladowo-kawowo- śmietankowy

 

  • paczka herbatników,
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki masła,
  • 400 ml śmietany 30%
  • 600 gram serka naturalnego (ja użyłam Łowicz- Łowicki aksamitny naturalny, dobre też będą Łaciate naturalne lub w biedronce mają większe wiadereczka naturalnego serka)
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 łyżki żelatyny spożywczej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 biała czekolada 100 gram,

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno czekoladowo-kawowo- śmietankowy
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 18 cm (jeśli macie większą to ciasto wyjdzie niższe). Przygotowujemy 1 łyżkę kawy w 5 łyżkach przegotowanej wrzącej wody - odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy masło. Herbatniki łamiemy na małe części i blendujemy, jeśli nie macie blendera można ugnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Kiedy są rozkruszone dodajemy do nich rozpuszczone masło oraz ostudzoną kawę. Mieszamy łyżką, masa powinna mieć bardzo gęstą konsystencję. Rozsmarowujemy masę na tortownicę i wkładamy do lodówki. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i dodajemy cały cukier - ubijamy. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy stopniowo serek naturalny (odsączcie wodę, która znajduje się w środku), cały czas mieszając masę mikserem. Kiedy już dodamy cały serek i dobrze wymieszamy to 2/3 całej masy odkładamy do miski i wkładamy do lodówki. Do 1/3 masy dodajemy 1 łyżkę kakao i mieszamy mikserem. Rozpuszczamy 1 łyżkę żelatyny w 3 łyżkach wrzącej przegotowanej wody (musimy dobrze wymieszać aby nie było grudek). Przestudzoną i dobrze wymieszaną żelatynę ( powinna mieć konsystencję płynną) wlewamy do masy kakaowej - mieszamy mikserem. Następnie masę wylewamy na spód tortownicy i wkładamy całość na 30 min do lodówki. Rozpuszczamy 2 łyżki kawy w 2 łyżkach wrzącej przegotowanej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy jest już letnie wyjmujemy z lodówki odłożoną masę serkową. Bierzemy połowę masy serkowej i dodajemy do niej rozpuszczoną letnia kawę mieszając mikserem. Rozpuszczamy 1 łyżkę żelatyny spożywczej w 3 łyżkach wrzącej wody i kiedy jest już dobrze wymieszana i wystudzona (musi mieć nadal konsystencję płynną bez grudek) dodajemy do kawowej masy - mieszając mikserem. Masę wylewamy na czekoladową i odstawiamy na 30 min do lodówki. 50 gram białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy jest już rozpuszczona, wlewamy ją do pozostałej masy serkowej i mieszamy dobrze mikserem. Rozpuszczamy 1 łyżkę żelatyny w 3 łyżkach wrzącej przegotowanej wody (musimy dobrze wymieszać aby nie było grudek). Dodajemy do masy - dobrze mieszamy mikserem. Całą masę wylewamy na kawową. I wstawiamy do lodówki na 30 min. Po 30 min możecie udekorować sernik pozostałą startą czekoladą i kakao. Całość wsadzamy do lodówki na min 3 godziny, aby dobrze stężało. 
Sernik na zimno  czekoladowo-kawowo- śmietankowy
Etap 1
Sernik na zimno  czekoladowo-kawowo- śmietankowy
Etap 2
Sernik na zimno  czekoladowo-kawowo- śmietankowy
Etap 3
Sernik na zimno  czekoladowo-kawowo- śmietankowy
Etap 4

Tagi:

kawa czekolada