madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Sernik na zimno z truskawkami wg Madi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Idealny serniczek na upalne dni.

Sernik na zimno z truskawkami wg Madi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami wg Madi

 

  • 1 kg homogenizowanego serka waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki kako
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1/2 truskawek

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami wg Madi
Żółtka oddzielamy od białek, następnie żółtka ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Po utarciu dodajemy porcjami serem homogenizowany, całość dokładnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie masę z serka dzielimy na pół. Do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą bez dodatków. Do każdej z mas wlewamy żelatynę (rozdzielamy ją na pół). Następnie tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą. Na spód tortownicy wykładamy masę ciemną, a na masę ciemną wykładamy masę białą. Tortownicę z masami wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężała. Następnie na masie białej układamy świeże truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć, wykładamy je na truskawki. Całość ponownie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Sernik na zimno z truskawkami wg Madi
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch.
Sernik na zimno z truskawkami wg Madi
Następnie porcjami dodajemy serek homogenizowany.
Sernik na zimno z truskawkami wg Madi
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
Sernik na zimno z truskawkami wg Madi
Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy galaretkami.