sernik gotowany przekładany herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polecam to ciasto wszystkim smakoszom:)

sernik gotowany przekładany herbatnikami

Składniki:

sernik gotowany przekładany herbatnikami

 

  • Składniki:
  • Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera
  • ½ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 12,5 dag margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy (z cukrem)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka rodzynek (ok. 15 dag)
  • aromat pomarańczowy
  • Dodatkowo:
  • herbatniki ok. 85 dag (żeby wystarczyły na 4 warstwy)
  • 2 galaretki pomarańczowe

 

  • Sposób wykonania:

 

  • pomarańczowego. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać.

 

  • Rodzynki zalać wrzącą wodą. Dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego, wymieszać i zostawić pod przykryciem do ostudzenia (można to przygotować wcześniej, żeby nie czekać). Następnie rodzynki osączyć i dodać do masy serowej.

 

  • mąkę ziemniaczaną. Dokładnie rozmieszać i wlać do gotującej się masy serowej. Chwilkę pogotować cały

 

  • Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć warstwę herbatników (wyjdzie około 26 sztuk) wylać 1/3 część gorącej masy serowej, wyłożyć warstwę herbatników, 1/3 część gorącej masy serowej, warstwę herbatników, 1/3 część gorącej masy serowej i warstwę herbatników. Odstawić do ostudzenia.

 

  • Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę pomarańczową wylać na herbatniki. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

Sposób przygotowania:

sernik gotowany przekładany herbatnikami
Jest to ciasto dobre na każdą okazje, smaczne i bardzo łatwe