SUPERPRZEPIS

Sernik ''Gruszkowa poduszka''

  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Sernik ''Gruszkowa poduszka''

Naprawdę delikatny sernik z gruszkami w syropie schowany pod chrupiącą poduszką z ciasta filo. Smacznego!

Składniki:

Sernik ''Gruszkowa poduszka''

Sernik

  • 600 g tłustego twarogu
  • 300 ml śmietany 22%
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 175 g cukru
  • 3 płaty ciasta filo

Gruszki w syropie

  • 3 twarde gruszki
  • 300 ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 strąki kardamonu
  • sok i skórka otarta z jednej limonki

Sposób przygotowania:

Sernik ''Gruszkowa poduszka''
Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. W rondelku zagotuj wodę po czym dodaj do niej cukier, rozgnieciony kardamon oraz skórkę i sok z limonki, do tak przygotowanego syropu wrzuć kawałki owoców i zagotuj, całość odstaw do wystygnięcia.

Do miski włóż trzykrotnie zmielony twaróg wraz z cukrem i śmietaną, całość dokładnie rozetrzyj (nie ubijaj).

Kiedy w masie nie będzie już grudek możesz dodać jajka i budyń, masę sernikową dokładnie wymieszaj.  

Etap:2

Sernik ''Gruszkowa poduszka''
Natłuszczoną formę do pieczenia wyłóż ciastem filo.

Natłuszczoną formę wyłóż płatami ciasta filo które wcześniej należy posmarować płynnym masłem i posypać cukrem pudrem.

Etap:3

Sernik ''Gruszkowa poduszka''
Odsączone z syropy gruszki przełóż do formy.

Ostudzone gruszki wyjmij z zalewy i ułóż je na dnie formy

Etap:4

Sernik ''Gruszkowa poduszka''
Do formy wlej masę sernikowa i zawiń ją w ciasto filo

Do formy przelej masę serową po czym zawiń do środka wystające po za formę płaty ciasta tworząc z nich poduszkę (im bardziej pofałdowana i pomarszczona tym lepszy efekt po upieczeniu). Ciasto piecz w 140 stop około 90 minut aż do suchego patyczka.


Tagi:

gruszki sernik