Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Sernik Irenki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sernik Irenki, smaczny sernik

Sernik Irenki

Składniki:

Sernik Irenki

 

  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąka,
  • 0.5 szklanki cukier,
  • 1 żóltko,
  • 0.5 masło 250 g,
  • 1 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia

 

  • ser:
  • 1 kg tlustego sera
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 4 jajka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 10 dag rodzynek
  • 1 olejek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Sernik Irenki
Powyższe składniki na ciasto szybko zarabiamy i wkladamy na godzine do lodówki. w tym czasie przygotowujemy mase serowa

Ser mielimy. Masło ucieramy z cukrem i żóltkami, dodajemy pomału zmielony ser i budynie w proszku. na koniec mieszamy delikatnie z białkami ubitymi na sztywna piane. Dodajemy rodzynki i olejek.

Mrożone ciasto dzielimy na 2 częsci. Jedną ucieramy na wysmarowaną blache, nastepnie wykladamy mase serową i na wierch ucieramy drugą czesc ciasta.
Pieczemy przez 60 minut w temp 180*