Sernik kakaowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

A na deser sernik kakaowy - kawałek pysznego ciasta będzie idealny do kawy lub herbaty

Sernik kakaowy

Składniki:

Sernik kakaowy

 

  • Składniki na ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

  • Składniki na masę serową:

 

  • 250 g masła
  • 300 g cukru
  • 1 kg serka homogenizowanego
  • 6 jaj
  • 2 budynie w proszku
  • (śmietankowe lub waniliowe)
  • starta skórka z cytryny
  • lub aromat cytrynowy

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik kakaowy
Przygotowanie: Ze składników na ciasto wyrobić dokładnie wszystko razem. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (również boki), pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki na 15 minut. Masa serowa: Składniki na masę serową: najpierw utrzeć masło z cukrem, dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę i wylać na ciasto. Na wylaną masę serową zetrzeć na grubej tarce ciasto wyciągnięte z zamrażarki. Piec 60 minut w temp. 190°C góra/dół, lub 175°C w piecu z obiegiem powietrza. Pieca wcześniej nie nagrzewać. Ciasto będzie najlepiej smakowało dopiero na następny dzień - tak jak to jest u większości serników. Smacznego Tolaa!

Tagi:

ciasto