Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sernik kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatny, mazisty sernik z masą kajmakową, która nadaje pyszny smak wypiekowi. Na wierzchu warstwa orzechów włoskich w karmelu.

Sernik kajmakowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik kajmakowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik kajmakowy
Kruche ciasteczka rozdrobnić do uzyskania struktury piasku, a orzechy zmielić. Połączyć wszystko z miękkim masłem. Wylepić dno tortownicy o śr 25 cm. Twaróg na sernik dokładnie zmielić (użyłam tego z wiaderka) i połączyć z cukrem, a następnie z jajkami. Masę kajmakową rozetrzeć i dodawać dodawać do masy sernikowej. Wlać śmietankę i dodać mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie połączyć, ale nie miksować długo. Przelać do tortownicy ze spodem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 1 godz. Orzechy drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Masło rozpuścić z cukrem i dodać śmietankę. Podgrzewać, aż lekko zbrązowieje. Wsypać orzechy i dokładnie wymieszać. Ciepłe orzechy wykładać na wystudzony sernik, lekko dociskając do powierzchni. Wystudzić. Smacznego! 
Sernik kajmakowy
Zmielone orzechy połączyć z ciastkami i miękkim masłem.
Sernik kajmakowy
Do sernika wmiksować wszystkie jajka, tylko do połączenia składników.
Sernik kajmakowy
Masę kajmakową rozetrzeć i wmieszać w masę serową.
Sernik kajmakowy
Do masła ze śmietanką dodać posiekane, uprażone orzechy.