AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Sernik truskawkowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sezon truskawkowy w pełni, warto więc zrobić taki szybki truskawkowy serniczek bez pieczenia na biszkoptowym spodzie.

Sernik truskawkowy na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik truskawkowy na zimno

 

  • 500 ml twarogu mielonego z wiaderka
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 szkl. cukru pudru ( można dodać mniej )
  • 300-400 g truskawek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szkl. wody.

 

  • DODATKOWO:
  • 300-400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wody
  • okrągłe biszkopty na spód.

Sposób przygotowania:

Sernik truskawkowy na zimno
Dno blaszki 24 x 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Truskawki do masy serowej miksujemy blenderem - nie muszą być dokładnie zmiksowane na papkę, mogą zostać kawałki owoców. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ser, cały czas miksując. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę i zmiksowane truskawki, miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy, zostawiamy na godzinę w lodówce, żeby stężała. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, studzimy. Truskawki w zależności od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki, układamy na serniku, zalewamy zimną galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO :)
Sernik truskawkowy na zimno
Dno blaszki wykładamy biszkoptami, żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody.
Sernik truskawkowy na zimno
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo twaróg.
Sernik truskawkowy na zimno
Do masy serowej wlewamy żelatynę i zmiksowane truskawki.
Sernik truskawkowy na zimno
Na wierzchu masy serowej układamy truskawki, zalewamy galaretką.