aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Sernik warstwowy (gotowany)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik nieco inny niż pozostałe. Pieczone, kruche, miodowe blaty przełożone gotowaną masą serową. Pyszny, aromatyczny, z powodzeniem możemy, a nawet powinniśmy go przygotować wcześniej, bo dopiero po nocy zyskuje na smaku...

Sernik warstwowy (gotowany)

Składniki:

Sernik warstwowy (gotowany)

 

  • kruche ciasto:
  • 500 g mąki (pół na pół pszenna z krupczatką)
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag miodu
  • 10 dag zimnego masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstej śmietany 12%
  • 1/4 łyżeczki soli

 

  • masa serowa:
  • 1,5 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jaja
  • 1/5 szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

  • polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Sernik warstwowy (gotowany)
Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota kuchennego (pamiętając, aby masło pokroić na małe kawałki) i mieszamy przy użyciu nożyka do czasu, aż składniki zaczną się łączyć. Wyjmujemy na blat, szybko zagniatamy i dzielimy na 3 części. Każdą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Duże blaszki, pasujące wymiarami do piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Na każdej blaszce kładziemy porcję ciasta, przykrywamy ją folią spożywczą i rozprowadzamy ciasto równo po całej powierzchni blaszki (wałkiem lub za pomocą dłoni). Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C Wkładamy blaszki z ciastem i pieczemy 13-15 minut, do zrumieniania. Jeśli posiadamy 3 blaszki, to wszystkie wkładamy do piekarnika jednocześnie i pieczemy z termoobiegiem. Jeśli mamy mniej blaszek ,to pieczemy każdy placek oddzielnie. Upieczone ciasto wyjmujemy, studzimy około 15 minut, kroimy na pół, aby uzyskać 6 placków, odkładamy do całkowitego wystudzenia.Masa serowa: W garnku rozpuszczamy masło i doprowadzamy je do wrzenia. Wszystkie pozostałe składniki miksujemy i wlewamy do garnka z masłem, stale mieszając zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i chwilę studzimy. Kiedy masa serowa przestygnie i zgęstnieje, przekładamy nią placki. Ostatni placek pozostawiamy bez masy. Całość dociskamy lekko dłonią, aby masa rozłożyła się równo na plackach i odstawiamy cisto do schłodzenia.Polewa: Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy ze śmietanką i rozprowadzamy na cieście. Aby ciasto uzyskało odpowiednią miękkość, należy je odstawić na noc, najlepiej do lodówki. Żeby ciasto pokroić na zgrabne kawałki, moczymy nóż w gorącej wodzie i dopiero potem kroimy.