Sernik z makiem smakosza

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 2

lekki domowy sernik z makiem

Sernik z makiem smakosza

Składniki:

Sernik z makiem smakosza

 

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • na masę makową
  • 250g mielonego maku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • na masę serową:
  • 500g mielonego sera (najlepiej we wiaderku do serników)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem smakosza
Na stolnicę wykładamy mąkę, margarynę i cukier.Siekamy nożem.Dodajemy żółtko.Szybko zagniatamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i pieczemy w blasze 15 minut..( podpiekamy). Mak, cukier, żółtka wraz z aromatem mieszamy.Dodajemy bułkę tartą. Mak mieszamy z ubitą pianą z białek na sztywno.Cukier, masło, ser mieszamy.Dodajemy ubitą pianę,delikatnie mieszamy.Utarty mak wykładamy na spód podpieczonego ciasta. Na wierzchnią warstwę maku nakładamy ser.Ciasto pieczemy w 180s.c przez 1 godzinę.Powinno się zrumienić.