ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Sernik z mandarynkami lub brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Choć składników jest sporo to ciasto jest dość proste do przygotowania

Sernik z mandarynkami lub brzoskwiniami

Składniki:

Sernik z mandarynkami lub brzoskwiniami

 

  • ciasto kruche:
  • 1kostka margaryny a lepiej masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka (ale do ciasta kruchego dajemy tylko żółtka, białka odkładamy na potem)
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa serowa:
  • 1 kg sera do sernika w wiadereczku
  • 1 puszka mandarynek(lub pół puszki brzoskwiń)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • budyń śmietankowy z cukrem (ale lepiej kupić na wszelki wypadek 2- potem napiszę dlaczego)
  • 4 jajka (do masy serowej dodajemy tylko żółtka, białka odkładamy)
  • Pianka kokosowa:
  • 1 op. wiórek kokosowych
  • 6 białek ( z jajek z ciasta i z masy)
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z mandarynkami lub brzoskwiniami
Ciasto kruche zagniatamy łącząc wszystkie składniki (tylko żółtka) i wkładamy do zamrażalnika w woreczku Potrzebujemy mikser- do miski dajemy 4 żółtka i dodajemy cukier, miksujemy dokładnie, dodajemy do tego stopniowo ser, potem wlewamy mleko i olej i dodajemy budyń. I teraz jeśli masa będzie bardzo rzadka dodajemy drugi budyń jeszcze (gęstość masy zależy w dużej mierze od sera ). Masa ma być taka półpłynna, ma się spokojnie wylewać z miski. Blaszkę (20x30) wykładamy pergaminem, wyklejamy dno kruchym ciastem. Wylewamy na to masę serową i rozkładamy odsączone mandarynki, lekko wciskamy je w masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 75 minut. Trzeba obserwować górę bo niektóre piekarniki ją przypalają, jak taki jest nasz to po godzinie nałożyć na foremkę folię aluminiową i piec te 15 minut tak. Po 75 minutach sprawdzamy sernik- ma być ścięty, nie płynny, lekko zarumieniony. Jak jest płynny pieczemy kolejne 10 minut. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy wiórki i cukier - to zajmie ok 5 minut w tym czasie sernik cały czas jest w piekarniku. Wylewamy pianę na sernik i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut, aż się pianka zarumieni. Jest pyszny, nie za słodki, od mandarynek soczysty. Na Boże Narodzenie robię ten sernik tak samo tylko zamiast owoców dodaję obrane i sparzone orzechy włoskie i namoczone w rumie duże jasne rodzynki.