Sernik ze śliwkami i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kawałek delikatnego sernika z dodatkiem suszonych śliwek zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia.

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Spód i kruszonka

Masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik ze śliwkami i kruszonką

ETAP 1:

Sernik ze śliwkami i kruszonką
Składniki kruchego ciasta szybko zagniatamy

Zimne masło z przesianą mąką i cukrem zagniatamy. 3/4 ciasta wylepiamy dno formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakłuwamy równomiernie widelcem i podpiekamy 10-15 minut w 180 stopniach.
Pozostałą część ciasta przechowujemy w lodówce zawinięte w folię spożywczą.

ETAP 2:

Sernik ze śliwkami i kruszonką
Do lekko ubitych żółtek dodajemy twaróg.

Żółtka chwilę ucieramy mikserem, po czym stopniowo dodajemy zmielony twaróg.

ETAP 3:

Sernik ze śliwkami i kruszonką
Do masy serowej dodajemy mąkę i suszone śliwki

Następnie po trochu dodajemy mąkę ziemniaczaną i pokrojone w kostkę suszone śliwki.

ETAP 4:

Sernik ze śliwkami i kruszonką
Masę serową łączymy z ubitymi na sztywno białkami

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy do masy serowej i łączymy delikatnie łyżką.

ETAP 5:

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Całość przelewamy na upieczony wcześniej spód. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60-80 minut (czas zależy od indywidualnych możliwości piekarnika).


Tagi:

ciasta serniki