Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Sernikobrownies z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

świetne ciasto na deser i nie tylko

Sernikobrownies z wiśniami

Składniki:

Sernikobrownies z wiśniami

 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 110 g mąki
  • 400 g sera kremowego
  • cukier waniliowy
  • 20 dag wiśni wypestkowanych

 

Sposób przygotowania:

Sernikobrownies z wiśniami
Czekoladę rozpuśłam w kąpieli wodnej. Masło i 250 g cukru pudru zmiksowałam na gładką masę, następnie dodałam pierwsze jajko. Dokładnie zmiksowałam masę, dodałam kolejne jajko, wymieszałam je z resztą składników i dodałam ostatnie jajko. Do masy dodałam schłodzoną roztopioną czekoladę, wymieszałam. Następnie dodałam mąkę. W drugiej misce wymieszałam ser, resztę cukru pudru, cukier waniliowy i jajka. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (20X30 cm) wlałam 3/4 czekoladowej masy. Na nią wylałam masę serową. Na nią wylałam resztę ciasta, a na koniec powtykałam weń wiśnie. Piekłam godzinę. Po upieczeniu otworzyłam drzwiczki piekarnika i pozostawiłam w nim ciasto do ostygnięcia. Właściwie do lekkiego ostygnięcia, bo jedliśmy je jeszcze gorące... Takie było najlepsze!