VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Sernikowa kopuła z owocami i bezami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo szybki i letni sernik z sezonowymi owocami – wiśniami, malinami i agrestem. Słodyczy nadają bezy, które stanowią spód ciasta. Idealny na rodzinne spotkania.

Sernikowa kopuła z owocami i bezami

Składniki:

Sernikowa kopuła z owocami i bezami

 

  • 1 galaretka o smaku agrestowym
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 100 g malin
  • 100 g agrestu
  • 50 g wiśni
  • Masa serowa:
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g masła
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 10 bezów
  • Szklanka miska o średnicy 23 cm

Sposób przygotowania:

Sernikowa kopuła z owocami i bezami
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy przestygnie wkładamy do niej umyte owoce – maliny, agrest i wydrylowane świeże wiśnie. Gdy mamy mrożone owoce możemy włożyć je zamrożone. Galaretkę z owocami wylewamy do wyłożonej folią spożywczą miski. Wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki.

Przygotowujemy masę serową.

Żelatynę mieszamy w wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Jajka ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki masła i twaróg. Mieszamy. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej (wstawiamy szklankę do garnka i podgrzewamy). Dodajemy 2 łyżki masy serowej i hartujemy żelatynę. Przelewamy ją do masy serowej. Dokładnie mieszamy i gotową masę serową wlewamy na zastygnięta galaretkę z owocami.

Na górze miski wykładamy bezy (utykamy je ciasto). Sernik chłodzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

Gdy sernik zastygnie ciasto odwracamy na talerz, delikatnie odklejamy folię.

Tagi:

sernik ciasto