kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Shepherd's pie -Placek pasterski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

zapraszam na moją pierwszą odsłonę uwielbianego przez Anglików dania

Shepherd's pie -Placek pasterski

Składniki:

Shepherd's pie -Placek pasterski

 

  • porcja dla 3 osób:
  • 50 dag łopatki wołowej
  • 3 młode marchewki
  • 1 cebula
  • 1 młody por(biała część)
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 2 oleju
  • 80 dag młodych ziemniaczków
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku

 

  • sól,pieprz,świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Shepherd's pie -Placek pasterski
Przygotuj warzywa.Obierz marchew,oskrob młode ziemniaki,obierz cebulę,opłucz wszystkie warzywa.Mięso pokrój w grubą kostkę. W garnku lub dużym rondlu roztop 2 łyżki masła z 2 łyżkami oleju,obsmaż mięso.Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i pokrojonego w plasterki pora.Duś warzywa z mięsem na małym ogniu przez 15 minut,po tym czasie podlej mięso i warzywa 100 ml wody,wrzuć suszone grzyby.Dopraw do smaku solą i pieprzem,dodaj gałązkę tymianku.Duś całość przez 40-50 minut aż mięso będzie miękkie.Jeżeli woda się zredukuje podlewaj w trakcie duszenia. Młode ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.Do odcedzonych ziemniaków dodaj zmiażdżony czosnek,słodką śmietankę i 4 łyżki masła,Wszystko dokładnie utłucz. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni celcjusza. Przełóż mięso i warzywa do foremki żaroodpornej.Na wierzch wyłóż puree z ziemniaków,Wyrównaj powierzchnię tak aby puree pokrywało mięso i warzywa z sosem.Zrób wzorki widelcem.Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i zapiekaj do momentu gdy warstwa ziemniaków zapiecze się na złoty kolor.Podawaj gorącą,smacznego :)