cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Śledź po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Śledzie po grecku to jeden ze świątecznych rarytasów. W sam raz na wigilijny stół. Aromatyczny sos pomidorowy w połączeniu z płatami śledziowymi czyni danie wprost idealne.

Śledź po grecku

Składniki:

Śledź po grecku

 

  • 500g płatów śledziowych
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki octu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz mielony
  • olej

Sposób przygotowania:

Śledź po grecku
Śledzie wymoczyć w wodzie, by nie były zbyt słone. Moczyć ok. 2h, zmieniając wodę mniej więcej 3 razy. W tym czasie cebulę pokroić i przysmażyć na oleju. Gdy się zeszkli dodać startą na tarce (o dużych oczkach) marchewkę i posiekany drobno czosnek. Smażyć jeszcze ok. 5min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz pieprz ziarnisty i całość wymieszać. Następnie dodać i musztardę sarepską – jednak należy tu uważać z ilością, (dla niektórych może być za ostra, wówczas można użyć innej). Całość doprawić pieprzem mielonym. Śledzie wyciągnąć z wody, osuszyć i pokroić w 2 cm plastry. Połączyć z sosem. Całość wymieszać i wstawić do lodówki – najlepiej na noc.

Tagi:

śledź ryba