lilalo

lilalo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Sledz w smietanie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja tradycyjna i bardzo prosta potrawa piatkowa jak i wigilijna.

Sledz w smietanie

Składniki:

Sledz w smietanie

 

  • ok.500gr matjasow
  • 200-250ml smietanka Krem Fraiche (np.Knorr) lub zwykla kwasna smietanka
  • cebulka czerwona
  • koperek swiezy badz mrozony
  • pieprz bialy
  • swiezy szczypiorek

Sposób przygotowania:

Sledz w smietanie
Matjasy moczymy dzien wczesniej w zimnej wodzie, najlepsze beda filety twarde, takie ktore podczas krojenia nie beda sie rozwalac.Nalezy je wymoczyc na tyle aby nie byly zbyt slone.Nastepnie kroimy w paseczki grubosci ok.2cm i mieszamy z pokrojona drobno cebulka. Smietanke(naprawde polecam krem fraiche zamiast zwyklej) mieszamy z koperkiem i pieprzem, nastepnie laczymy ze sledziami. Na wierzch posypujemy szczypiorkiem. Ja do ozdoby daje takze liscie melisy, ktora ma piekny cytrynowy zapach.Potrawe te chlodzimy przed podaniem. Oczywiscie nieodzownym dodatkiem do sledzi w smietance jest puree ziemniaczane i w takim polaczeniu polecam smakowac :-)