bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Śledź z cebulką w przecierze pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne danie, obowiązkowe na wigilijny albo na Bożonarodzeniowy stół. Nie wymaga aż tak dużo pracy i można je zrobić dzień wcześniej.

Śledź z cebulką w przecierze pomidorowym

Składniki:

Śledź z cebulką w przecierze pomidorowym

 

  • 60 dkg śledzi w oleju
  • 3 cebule
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa w płynie
  • 3 łyżki rodzynek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Śledź z cebulką w przecierze pomidorowym
Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki, na patelnię dajemy odrobinę oleju i dajemy cebulę, chwilę smażymy, później dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, przyprawę w płynie i rodzynki, jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śledzie kroimy na małe kawałki i dodajemy do cebuli, wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki. Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Zamiast rodzynek można dodać suszoną żurawinę.

Tagi:

ryby śledź