zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Śledzie w pomidorach z cebulką i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne, z leciutki korzennym posmakiem, odrobiną słodyczy i konkretem w postaci cebuli. Pycha!

Śledzie w pomidorach z cebulką i rodzynkami

Składniki:

Śledzie w pomidorach z cebulką i rodzynkami

 

  • 300 g solonych płatów śledzia
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • 1/3 szklanki dobrej jakości oleju
  • 2 listki laurowe
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 150 g koncentratu pomidorowego (jeśli jest kwaskowy, dodajemy odrobinę cukru).

Sposób przygotowania:

Śledzie w pomidorach z cebulką i rodzynkami
Filety śledziowe moczymy z nadmiaru soli ok. godziny, płuczemy, osączamy. Kroimy w poprzek w paseczki 1,5 cm. Cebulę siekamy w pióra, czosnek w dużą kostkę. Szklimy krótko na łyżce oleju, tak by cebula nawet się nie zezłociła, dosłownię chwilkę. W miseczce łączymy koncentrat, olej, cynamon, pieprz, dorzucamy rodzynki i listki laurowe. Dodajemy do tego pokrojone śledzie i cebulkę z czosnkiem. Zamykamy w słoju i odstawiamy do lodówki najlepiej do następnego dnia.

Tagi:

śledzie