migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Śledzie w pomidorach z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Śledzie bardzo lubię i robię je na różne sposoby. Zrobiłam ich kolejną wersje w pomidorach z dodatkiem pieczarek. Śledzie pomimo, że same mają intensywny smak bardzo fajnie przechodzą aromatem pieczarek.

Śledzie w pomidorach z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w pomidorach z pieczarkami

 

  • 7-8 filetów śledziowych solonych
  • 250 g niedużych pieczarek
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • cukier
  • majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Śledzie w pomidorach z pieczarkami
Śledzie wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę i lekko się zarumienią.

Dodać przecier pomidorowy i liski laurowe. Chwilę wszystko razem dusić, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem. Sos pomidorowy z pieczarkami wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem.

Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się przegryzły. 
Śledzie w pomidorach z pieczarkami
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, zeszklić na oleju.
Śledzie w pomidorach z pieczarkami
Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę i lekko się zarumienią.
Śledzie w pomidorach z pieczarkami
Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki
Śledzie w pomidorach z pieczarkami
Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się przegryzły.