Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

W takim wydaniu śledzie są bardzo pyszne. Rodzynki nadają im ciekawego smaku. Takie śledzie warto przygotować na świąteczny stół. Śledzie podałam ze świeżym pieczywem.

Śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym z rodzynkami

Składniki:

Śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym z rodzynkami

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • olej do smażenia
  • 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
  • sól i pieprz do smaku
  • garść rodzynek
  • 6 płatów śledziowych marynowanych w oliwie

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym z rodzynkami
1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2-3 łyżki ) wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości, uważamy,żeby cebulę za mocno nie przypiec.

3. Gdy cebula będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, chwilę razem dusimy i na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

4.Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy w kosteczkę lub cienkie paseczki. Dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

5. Śledzie możemy podawać od razu lub odstawić, żeby troszkę składniki się przegryzły.

Tagi:

cebula