Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Śledzie z buraczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Śledzie z buraczkową sałatką to kolejny sposób na smaczne śledzie, aby na wigilijnym stole było smacznie i kolorowo.

Śledzie z buraczkiem

Składniki:

Śledzie z buraczkiem

 

  • filety śledziowe - 4 szt,
  • buraczek ugotowany - 1 szt,
  • jajka - 2 szt,
  • jabłko - 1 szt,
  • por - 1/2 szt,
  • groszek konserwowy- 5 łyżek,
  • chrzan - 1 łyżeczka,
  • śmietana 22% - 2 łyżki,
  • sok z cytryny - do smaku,
  • pieprz - do smaku,
  • szczypiorek - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Śledzie z buraczkiem
Filety śledziowe odsączyć z zalewy i zalać wodą. Moczyć ok. 3 godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki.Jajka ugotować na twardo.Jabłko obrać ze skórki. Posiekać drobno pora, dodać starego na tarce o grubych oczkach buraczka i wymieszać ze śledziami. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko oraz posiekane jajka. Wymieszać całość ze śmietaną i doprawić do smaku sokiem z cytryny, chrzanem oraz pieprzem. Nie solić, bo śledzie oddadzą jeszcze sól - dosolić ewentualnie dopiero tuż przed podaniem. Wstawić na godzinę do lodówki. Dla dekoracji posypywać szczypiorkiem. Smacznego.