Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Sledzie z prowansalska nuta.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczne sledzie w oleju . Troche inaczej niz zwykle ..

Sledzie z prowansalska nuta.

Składniki:

Sledzie z prowansalska nuta.

 

  • 400g solonych filetow sledziowych
  • 2 cebule
  • 6 duzych plastrow suszonych pomidorow w oleju z ziolami prowansalskimi
  • suszona bazylia / plaska lyzeczka /
  • suszony tymianek / pol lyzeczki /
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Sledzie z prowansalska nuta.
Sledzie wymoczyc w zaleznosci od tego jak bardzo sa slone / ja moczylam godzine / , odsaczyc z wody i pokroic na mniejsze kawalki.Cebule obrac i pokroic w plasterki. Pomidory pokroic w kostke. Wymieszac bazylie z tymiankiem. W sloiku ukladac warstwami : cebulke , sledzie , lekko posypac pieprzem i bazylia z tymiankiem , warstwe pomidorkow .. i tak do wyczerpania skladnikow . Po polozeniu warstwy cebulki zawsze wlewam troche oleju. Sloik dopelnic olejem i zakrecic. Tak przygotowane sledzie odstawiamy na min. 15 godzin do przegryzienia. Nie wstawiam ich do lodowki , robie to dopiero na na 2- 3 godziny przed podaniem. Jezeli ktos woli - pomidory mozna pozostawic bez krojenia i przelozyc sledzie calymi plasterkami.

Tagi:

zioła