Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

NAJLEPSZE! Zniknęły u nas w ciągu jednego dnia… Puszyste, mięciutkie, z maślano-cynamonowym słodkim środkiem. Tak obłędne, że musicie ich spróbować!

Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem

 

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem
Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać puree i roztopione masło i wymieszać. Do misy robota wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać rozczyn, dodać jajko i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, odgazować, rozwałkować na duży prostokąt.Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem, posmarować rozwałkowane ciasto, zostawiając jeden brzeg wolny.Zwinąć roladę, przy pomoc nitki pociąć ją na około 14-16 kawałków. Ułożyć je na blasze wyścielonej papierem i lekko spłaszczyć. Odstawić do napuszenia na 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Najlepsze jeszcze ciepłe ;)
Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem
Do misy robota wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać rozczyn, dodać jajko i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem
Po tym czasie ciasto wyjąć, odgazować, rozwałkować na duży prostokąt.
Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem
Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem, posmarować rozwałkowane ciasto, zostawiając jeden brzeg wolny.
Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem
Zwinąć roladę, przy pomoc nitki pociąć ją na około 14-16 kawałków. Ułożyć je na blasze wyścielonej papierem i lekko spłaszczyć. Odstawić do napuszenia na 20 minut.