Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Ślimaczki drożdżowe z pesto

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Malutkie bułeczki z pesto bazyliowo-pietruszkowym, doskonałe na przekąskę albo jako dodatek do czystych zup.

Ślimaczki drożdżowe z pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki drożdżowe z pesto

 

 

  • FARSZ
  • garść liści natki pietruszki
  • garść liści bazylii
  • 1 obrany i pokrojony ząbek czosnku
  • 3 czubate łyżki startego sera Szeneker albo innego typu parmezan
  • 1 łyżka pokruszonego drobno miąższu zwykłej bułki
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • oliwa
  • do smaku - sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki drożdżowe z pesto
PESTO - Zieleninę opłucz i osącz. porwij na mniejsze kawałki. Włóż do naczynia blendera. Dosyp pozostałe składniki. Wlej 3 łyżki oliwy, włącz blender. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolej jeszcze trochę oliwy, dopraw do smaku, zmiksuj jeszcze raz - pesto powinno być gęste.



BUŁECZKI - drożdże wkrusz do kubka i wymieszaj z cukrem, odstaw na kilka minut. Mąkę przesiej, dodaj sól i pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekaj aż nie będzie widocznych grudek tłuszczu. Do tak przygotowanej sypkiej masy wlej drożdże, dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć ciasto. Rozwałkuj na 2 prostokąty (35x12 cm). Każdy posmaruj pesto i wzdłuż dłuższego boku luźno zwiń. Pokrój je na kawałki ok. 3 cm - powinno wyjść 12 małych ślimaczków z jednego.



Ślimaczki ustaw pionowo w posmarowanej oliwą formie na mini muffinki. Z wierzchu posmaruj żółtkiem z mlekiem. Piecz ok. 20 min. w 190 st. C. Podawaj jako ciepłą przekąskę albo dodatek do rzadkich zup.
Ślimaczki drożdżowe z pesto
ciasto zagnieć z przygotowanych składników - nie musi leżeć i wyrastać - można je od razu dalej przetwarzać
Ślimaczki drożdżowe z pesto
ciasto podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na prostokąt - posmaruj je pesto
Ślimaczki drożdżowe z pesto
oba rulony pokrój na mniejsze kawałki długości ok 3 cm
Ślimaczki drożdżowe z pesto
te kawałki ustaw we wgłębieniach formy na mini muffinki i upiecz

Tagi:

sery ciasto ser