luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Slimaki drozdzowe z rabarbarem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne slimaczki drozdzowe, ktore i na nastepny dzien smakuja wspaniale.

Slimaki drozdzowe z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Slimaki drozdzowe z rabarbarem

 

  • Skladniki na ciasto:
  • 70 gram orzechow laskowych drobno zmielonych
  • 1 mala torebka drozdzy suszonych
  • 50 gram cukru
  • 150 ml. letniego mleka
  • 370 gram maki pszennej
  • 3 zoltka
  • 70 gram miekkiego masla
  • szczypta soli
  • Skladniki na kruszonke:
  • 70 gram masla
  • 20 gram orzechow laskowych drobno zmielonych
  • 100 gram maki pszennej
  • 50 gram cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Skladniki na nadzienie:
  • 1 zoltko
  • 50 ml. slotkiej smietany
  • 1/2 lyzeczki cynamonu
  • 300 gram rabarbaru
  • 2 lyzki cukru

Sposób przygotowania:

Slimaki drozdzowe z rabarbarem
Rabarbar umyc,obrac i pokroic na 1cm. kawalki. Wsypac 2 lyzki cukru i odstawic (najlepiej na noc).
Orzechy przeznaczone do ciasta i na kruszonke uprazyc na patelni.
Ze wszystkich skladnikow na ciasto, przygotowac ciasto drozdzowe i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 60 min.
W tym czasie ze skladnikow na kruszonke zrobic kruszonke i odstawic w chlodne miejsce.
W malej miseczce wymieszac zoltko z smietanka i cynamonem.
Rabarbar odsaczyc z soku.
Wyrosniete ciasto drozdzowe rozwalkowyc, posmarowac polowa masy zoltkowej i wylozyc polowe kawalkow rabarbaru, zrolowac i odcinac plastry ciasta o grubosci ok. 1cm. Drozdzowe slimaki polozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, posmarowac reszta masy zoltkowej, wylozyc reszte rabarbaru i ulozyc kruszonke. Piec ok.25 min. w temp. 180 stopni. Kto lubi to moze jeszcze gorace slimaki polukrowac cukrem pudrem wymieszanym z odrobina wody.
Slimaki drozdzowe z rabarbarem
Etap 1
Slimaki drozdzowe z rabarbarem
Etap 2
Slimaki drozdzowe z rabarbarem
Etap 3
Slimaki drozdzowe z rabarbarem
Etap 4