Magiel Kuchenny

Magiel Kuchenny

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Śliwkowa tarta z bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rewelacyjne połączenie, zwłaszcza kwaśnych śliwek z chrupiącą bezą. Jeśli uda Ci się poczekać kilka godzin, na tarcie powinna pojawić się rosa.

Śliwkowa tarta z bezą

Składniki:

Śliwkowa tarta z bezą

 

  • Ciasto

 

  • 100 g zimnego masła;
  • 50 g cukru pudru;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • 200 g mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 jajko;
  • szczypta soli.

 

  • Nadzienie

 

  • około 1/2 kg mrożonych śliwek Hortex (można dać więcej);
  • 1 łyżka cynamonu.

 

  • Beza

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowa tarta z bezą
Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, połącz z posiekanym masłem oraz wszystkimi pozostałymi składnikami ciasta i szybko zagnieć. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, aby się schłodziło. Z umytych i osuszonych śliwek usuń pestki i pokrój je na ćwiartki lub ósemki. Około 26 cm formę na tartę wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Na cieście poukładaj śliwki, posyp je cynamonem i podpiecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 20 minut. W czasie pieczenia ciasta, białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj po jednej łyżce cukier (nie przerywając ubijania), a następnie mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę całość ubijaj. Gotową pianę wyłóż na podpieczonej tarcie i piecz jeszcze około 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy.