jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Słodka przekąska, czyli babeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Powstają szybko, ale jednocześnie błyskawicznie znikają.

Słodka przekąska, czyli babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodka przekąska, czyli babeczki

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta proszku do pieczenia

 

  • 1 łyżka rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek,

 

  • Dodatkowo:
  • Około 200-250 g masy krówkowej,
  • Siekane migdały do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Słodka przekąska, czyli babeczki
Foremki smarujemy rozpuszczoną margaryną. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki ciasta . Zagniatamy je energicznie, a następnie schładzamy około 0,5 godzimy w lodówce. Gotowe ciasto wałkujemy. Kolejnymi foremkami wykrawamy „koła” z ciasta i wylepiamy nimi wnętrza foremek. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 15 minut w 180˚C. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy. WYKOŃCZENIE: Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Gotową wypełniamy upieczone babeczki. Całość posypujemy migdałami. Gotowe.
Słodka przekąska, czyli babeczki
Składniki ciasta umieszczmy na stolnicy i zagniatamy ciasto
Słodka przekąska, czyli babeczki
Gotowe ciasto wałkujemy. Za pomocą foremek wycinamy koła
Słodka przekąska, czyli babeczki
Foremki smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem
Słodka przekąska, czyli babeczki
Upieczone i przestudzone babeczki napełniamy masa krówkową.