Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Słodkie gruszki w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis z książki Artura JabłońskiegoSmaczne Przetwory Domowe

Słodkie gruszki w occie

Składniki:

Słodkie gruszki w occie

 

  • 1 kg gruszek nie do końca dojrzałych,
  • 0,5 litra 5% octu,
  • 35 dag cukru,
  • cynamon i goździki do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Słodkie gruszki w occie
Gruszki myjemy i obieramy ze skórki, po czym kroimy na połówki i czyścimy z gniazd nasiennych. W celu uniknięcia ściemnienia owoców, umieszczamy je w zakwaszonej wodzie w proporcjach: 1 litr wody, 0,5 dag kwasku cytrynowego, ewentualnie 3 łyżki octu, następnie gruszki osączamy na sicie. Gotujemy półto- rej szklanki wody, dodajemy cukier i przyprawy do smaku. Do tak przygotowanego, wrzącego syropu wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu dopóki zmiękną i zaczną się szklić. Następnie wyjmujemy owoce z syropu i wkładamy do słoików. Syrop z octem gotujemy i studzimy, po czym zalewamy nim gruszki. Słoiki zakręcamy i umieszczamy w suchym, chłodnym pomieszczeniu.

Tagi:

gruszki