Słodko – kwaśne rydze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do spróbowania.....

Słodko – kwaśne rydze

Składniki:

Słodko – kwaśne rydze

 

  • 2 kg świeże rydze,
  • 1 l woda,
  • 1,5 szklanki ocet 10 %,
  • 2/3 szklanki cukier,
  • 1 łyżka Sól,
  • 5 dkg cebula,
  • 5 dkg marchewka,
  • 5 szt liść laurowy Prymat,
  • 3 łyżki sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Słodko – kwaśne rydze
Najpierw rydze gotujemy przez 5 minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Z wody, octu, soli i cukru przygotowujemy zalewę – wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia. Do każdego słoika wkładamy po 1 liściu, plasterku cebuli i 3 plasterki marchewki. Napełniamy słoiki rydzami, zalewamy zalewą i pasteryzujemy przez 3 minuty od momentu zagotowania.