Słone paluszki z ziemniaków.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paluszki to sprawdzony dodatek.

Słone paluszki z ziemniaków.

Składniki:

Słone paluszki z ziemniaków.

 

  • 5 ziemniakow
  • 1 szkl. lekko roztopionego masla
  • 3 szkl. maki pszennej
  • 8 lyzek tartej bryndzy
  • 2 bialka
  • 2 lyzeczki kminku lub maku
  • 1/2 lyzeczki sody
  • sol

Sposób przygotowania:

Słone paluszki z ziemniaków.
Surowe ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o malych oczkach. Dodajemy sol, bryndzę, masło, mąkę i sodę. Dokłądnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1cm, kroimy w paski 1x8cm. Paluszki smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem lub makiem. Pieczemy w temp. 180 stopni na chrupko.

Tagi:

tarta mak