lkoikm

lkoikm

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Spaghetti Carbonara Marcina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Spaghetti Carbonara Marcina - danie szybkie, proste i smaczne

Spaghetti Carbonara Marcina

Składniki:

Spaghetti Carbonara Marcina

 

  • 400 g makaronu spaghetti lub jakiegoś innego (najlepiej jajeczny)
  • 100 g wędzonego boczku (może też być szynka)
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 1 duże opakowanie śmietany 22% lub 30%
  • 3 żółtek
  • 60 g startego żółtego sera
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół pęczka kolendry lub pietruszki
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Spaghetti Carbonara Marcina
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek 2. Dwa ząbki czosnku obrać i podsmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni. 3. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie, na której smażył się czosnek. 4. Roztrzepać widelcem żółtka ze śmietaną, . Doprawić solą, pieprzem i przyprawy. 5. W garnku podgrzać odrobinę masła bądź oliwy. Dodać makaron i boczek Podgrzewać na malutkim ogniu aż serek się rozpuści. 6. Pod sam koniec dodać masę jajeczną, starannie wymieszać i pozostawić chwilę na wolnym ogniu. 7. Każdą porcję posypać drobno posiekaną kolendrą.