cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Spaghetti razowe z sosem pomidorowym i soczewicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste, zdrowe i sycące jarskie danie obiadowe z makaronem i soczewicą w pomidorach.

Spaghetti razowe z sosem pomidorowym i soczewicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti razowe z sosem pomidorowym i soczewicą

 

  • 200 g makaronu / spaghetti razowe
  • 3/4 szklanki soczewicy/ zielonej/
  • 2 -3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała marchew
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera naciowego
  • 1/4 szklanki wytrawnego, białego wina
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego /passaty z butelki/
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki majeranku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Spaghetti razowe z sosem pomidorowym i soczewicą
Soczewicę namoczyć w wodzie , pozostawić na ok.1 godzinę. -Odcedzić i zalać wrzącą wodą.-Soczewicę gotować do miękkości ok. 30-40 min. -Pod koniec gotowania posolić. -Odcedzić. -Cebulę, marchew, seler drobniutko pokroić. - Na patelni rozgrzać oliwę , dodać czosnek i podsmażyć kilka minut. -Czosnek usunąć, wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć. -Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu. -Do podsmażonych warzyw dodać przecier pomidorowy i zagotować. -Wsypać ugotowane ziarenka soczewicy i pozostałe przyprawy, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 3-4 minuty. -Makaron ugotować al dente. -Przecedzić i wsypać na patelnię z gorącym sosem. -Wymieszać /ewentualnie doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem/ i przełożyć na talerze. -Udekorować świeżymi listkami majeranku.
Spaghetti razowe z sosem pomidorowym i soczewicą
Do soczewicy z podsmażonymi warzywami dodać passatę pomidorową i gotować do zgęstnienia.
Spaghetti razowe z sosem pomidorowym i soczewicą
Ugotowany przecedzony makaron połączyć z sosem.