Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Spaghetti z pulpetami w sosie śmietanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i sycące danie z delikatnym śmietanowym sosem.

Spaghetti z pulpetami w sosie śmietanowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z pulpetami w sosie śmietanowy

 

  • 400g makaronu spaghetti

 

  • sos:
  • 250-300ml śmietanki 12%
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z pulpetami w sosie śmietanowy
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, aby zmiękła. Do miski włożyć mięso, dodać cebulę i posiekany drobno czosnek, białko, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie podsmażyć na patelni w dużej ilości oleju (smażyłam 2 partie). SOS: Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju ze smażenia pulpetów. Gdy cebula będzie miękka, dodać śmietankę i chwilę dusić. Dodać pulpety, doprawić sos do smaku solą i pieprzem i podgrzać je chwilę w sosie. Na koniec posypać ok. łyżeczką majeranku. Podawać z makaronem ugotowanym al dente. Oprószyć pietruszką.
Spaghetti z pulpetami w sosie śmietanowy
Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, bułką i jajkiem.
Spaghetti z pulpetami w sosie śmietanowy
Z masy mięsnej formować małe kuleczki...
Spaghetti z pulpetami w sosie śmietanowy
Pulpety usmażyć w dosć głębokim tłuszczu.
Spaghetti z pulpetami w sosie śmietanowy
Pulpety dodac do sosu śmietanowego, doprawić.