Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Spaghetti z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo syty pomysł na obiad.Prosty i bardzo smaczny.Pulpeciki często przygotowuję na obiad,ponieważ moje córki je lubią.

Spaghetti z pulpecikami

Składniki:

Spaghetti z pulpecikami

 

  • 20 dag makaronu spaghetti
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • trochę oleju (2-3 łyżki)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka śmietany 12 %lub 18 %

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z pulpecikami
Mięso oczyszczamy,myjemy i mielimy razem z odciśniętą bułką,wbijamy jajko,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki,obtaczamy w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy i obsmażamy na nim pulpety z obu stron. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,wrzucamy do garnka ,dodajemy obsmażone pulpeciki,zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy do miękkości około 30 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką oleju,odcedzamy. Na makaron nakładamy porcje pulpecików i sosu.Podajemy od razu gorące.