lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Spring Rolls z carpaccio wołowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Spring rolls - wiosenne krokieciki, wietnamski przysmak w przeciwieństwie do sajgonek podawane na surowo, lekkie i świeże

Spring Rolls z carpaccio wołowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spring Rolls z carpaccio wołowym

 

  • 10 płatów papieru ryżowego
  • 50 g makaronu sojowego
  • 25 g grzybów mun
  • 140 g carpaccio wołowe
  • 50 g parmezanu
  • 3 figi świeże
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała marchewka
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • mały kawałek pora
  • płaska łyżeczka imbiru i ostrej papryki
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Spring Rolls z carpaccio wołowym
Makaron sojowy włożyć do miski i zalać chłodną wodą i moczyć aż zmięknie. Grzyby mun włożyć do małego garnka, zalać gorącą wodą i dodać łyżeczką sosu sojowego i pieprzu. Moczyć je w takim wywarze ok. 30 minut. Liście kapusty drobno pokroić. Parmezan zetrzeć na tarce. Paprykę i marchewkę oczyścić i pokroić w drobne paseczki typu zapałka. Pora również pokroić w drobne paski. Po namoczeniu makaronu i grzybów odcedzić je i posiekać również na drobne cząstki. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać imbir ostrą paprykę, sos sojowy i ostrygowy a także miód i pieprz. Wymieszać dokładnie składniki i odstawić. Figi oczyścić i pokroić w średniej wielkości pół plasterki. Papier ryżowy zmoczyć zwilżoną dłonią, ułożyć na środku plaster carpaccio na nim sporą łyżkę wymieszanych wcześniej warzyw z przyprawami, na nie znów plaster carpaccio a na wierzch kilka cząstek fig. Boki papieru zawinąć do środka, a następnie wzdłuż zawinąć w rulon. Odłożyć na talerz i pozostałe rollsy zrobić tak samo. Wszystkie odstawić na pół godziny do lodówki.
Spring Rolls z carpaccio wołowym
Grzyby mun włożyć do małego garnka, zalać gorącą wodą
Spring Rolls z carpaccio wołowym
Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać imbir ostrą paprykę, sos sojowy i ostrygowy a także miód i pieprz.
Spring Rolls z carpaccio wołowym
ułożyć na środku plaster carpaccio na nim sporą łyżkę wymieszanych wcześniej warzyw z przyprawami,