Sposób przygotowania:
Studencka zacierkowa
1 wyrabiamy ciasto na zacierkę, wkładamy do lodówki
2 Marchewki i pietruszkę roimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Cebulę kroimy na pół i opalamy nad palnikiem. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy czosnek i przyprawy. Gotujemy aż warzywa bedą miekkie.
3 Z przygotowanego ciasta formujemy zacierki i wrzycamy do zupy. Gdy zaczną wypływać, zupa będzie gotowa
4 Nalewamy zupę na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki
2 Marchewki i pietruszkę roimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Cebulę kroimy na pół i opalamy nad palnikiem. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy czosnek i przyprawy. Gotujemy aż warzywa bedą miekkie.
3 Z przygotowanego ciasta formujemy zacierki i wrzycamy do zupy. Gdy zaczną wypływać, zupa będzie gotowa
4 Nalewamy zupę na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki