Tygrys B

Tygrys B

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Steki Kansas w pieprzu z masłem ziołowo czosnkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 700
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najwyższej jakości wołowina w połączeniu z sezonowymi karczochami to prawdziwa uczta na zmienna pogodę

Steki Kansas w pieprzu z masłem ziołowo czosnkowym

Składniki:

Steki Kansas w pieprzu z masłem ziołowo czosnkowym

 

  • 2x250g steki Kansas dojrzewające, głęboko mrożone (2 cm grubości)
  • 1 karczoch
  • 1 batat
  • Masło
  • Twardy żółty ser dojrzewający lub parmezan
  • Zioła świeże: tymianek, mięta
  • cytryna
  • Pieprz kolorowy, sól, czosnek, olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Steki Kansas w pieprzu z masłem ziołowo czosnkowym
Steki wyjąć z lodówki i folii i odstawić na godzinę, żeby odetchnęły. Masło utrzeć z mięta i tymiankiem, dodać czosnek, sól, pieprz. Batata obrać, pokroić w ćwiartki i podgotować. Potem podpiec ok 10 min w piekarniku na 200oC skropione oliwą i posypane świeżym tymiankiem, pieprzem i solą.

Karczocha obrać (nożyczkami obcinamy końcówki liści i ucinamy łodygę, przekrawamy na pół i wyciągamy włoski ze środka uważając żeby nie wyciąć serca (część z której wyrastają włoski). Karczocha ugotować w wodzie z cytryną.

Steki obsypać z jednej strony świeżo utłuczonym pieprzem kolorowym. Nie solić. Stroną z pieprzem do dołu położyć na mocno rozgrzaną patelnie z olejem rzepakowym (ma wysoką temp spalania). Smażyć 4 min z każdej strony. Odstawić na talerze na 2 minuty, żeby mięso doszło.

Wyłożyć bataty i karczochy na talerze. Bataty posypać tartym żółtym serem lub parmezanem Mięso ponownie położyć na rozgrzaną patelnie. W celu uzyskania medium well smażymy z jednej strony 2 minuty a z drugiej 1 minutę. Well done: 3 minuty z obu stron. Mięso wyłożyć na talerze i położyć na nim masło ziołowo-czosnkowe Podawać ze schłodzonym piwem.

Tagi:

sery zioła ser