bee

bee

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Strucla serowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z podanych składników wychodzą dwie strucle. I obawiam się, że się nie zmarnują.

Strucla serowa

Składniki:

Strucla serowa

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki miękkiego masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 7 g drożdży suchych (opakowanie), lub 40 dkg świeżych
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • aromat cytrynowy
  • Masa Serowa:500 g twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • olejek waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Strucla serowa
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto zagnieść, dodać rozczyn i wyrobić na gładką masę, odstającą od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 40 min . W tym czasie przygotować nadzienie z twarogu, jajka, cukru i wanilii.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na posypanym mąką papierze do pieczenia. Pośrodku każdej z nich nałożyć nadzienie. Boki naciąć ukośnie w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Nakładać jeden na drugi, tworząc splot. Nadmiar na końcu wystarczy podwinąć. Razem z papierem przenieść na blachę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie posmarować je rozbełtanym jajkiem i piec w 180 stopniach około 35 minut, do zrumienienia.